Obiective turistice

Călimănești - Căciulata

Primele pavilioane pentru cura de apă minerală datează din anul 1910. În prezent, stațiunea Călimănești-Căciulata dispune de instalații pentru băi calde în cadă sau bazin cu apa minerala, electrohidroterapie, aerosoli si inhalații, bazine descoperite cu apa termala sulfuroasă, izvoare de apă minerală pentru cură interna, săli de gimnastică,

saună sau bazine de înot situate pe malul râului Olt etc. Se pot trata boli digestive, dermatologice, boli ale ficatului, ale sistemului renal, urinar, nervos periferic, tulburări metabolice și nutriționale, afecțiuni respiratorii, stări reumatismale etc.

Numeroasele atracții turistice din Călimănești Căciulata și din împrejurimi oferă vizitatorilor oportunitatea de a experimenta frumusețile naturale ale locului, precum și vestigiile istorice.

Poiana lui Căliman este un parc recent amenajat la intrarea în stațiunea Căciulata, pe sensul de intrare dinspre Călimănești.

Cascada Lotrișor este situată pe Valea Lotrișorului (Parcul Național Cozia), la o distanță de aproximativ 6 km de Călimănești Căciulata. Cu o altitudine cuprinsă între 485 și 515 metri și o cădere de apă de aproximativ 30 de metri este singura cascadă din România care trece printr-un tunel artificial, înainte de a se prăvăli într-un ochi de apă verde. Cascada a fost creată în anii 1970, când pârâul a fost deviat pentru a nu inunda drumul forestier.

Aleea de cură balneară dintre Călimănești și Căciulata este o alee pietonală de 2,3 km, amenajată prin pădure, care poate fi parcursă în aproximativ 40 de minute. Aleea pornește din Călimănești, din spatele izvorului 7 și se termină în spatele Hotelului Traian din Căciulata.

Castrul roman Arutela, situat între Păușa și Căciulata, a fost construit între anii 137-138 d.Hr. Acesta a jucat un rol important în protejarea imperiului roman de invaziile barbare din nord-estul Daciei. Cercetările arheologice arată că a fost ocupat în mod continuu până în secolul al III-lea d.Hr.

Aqua Park Cozia din Căciulata este atracția turistică disponibilă tot timpul anului. Are un parc acvatic cu piscine cu apă termală, piscine acoperite și descoperite, fiind locul adecvat pentru activități de relaxare în orice anotimp.

În afara plimbărilor în aer liber pe lângă râul Olt, Parcul Căciulata permite accesul la debarcader pentru plimbări cu vaporașul sau pentru plimbări pe „Promenada Oltului”, faleza care leagă parcul de complexele balneare.

În apropiere de Călimănești și parte din Parcul Național Cozia, Masivul Cozia face este renumit pentru biodiversitate și peisaje spectaculoase. Cel mai înalt punct este Vârful Cozia, cu o altitudine de 1.668 metri. Masivul oferă numeroase trasee turistice, de unde se pot admira stânci abrupte, pădurile dense și formațiunile geologice deosebite.

Sursa: Vâlceaturistică.ro