Via Muntenia
Punct de plecare : Satu Banului
Kilomentrul zero este Satul Banului din comuna Măgureni, Prahova, adică la noi acasă. Satul este situat cam la jumătatea drumului dintre Câmpulung și Buzău. De aici, călătorul va alege dacă o ia spre vest, spre cele două capitale istorice, Câmpulung și Târgoviște, sau spre est, pe drumul Doamnei Neaga, spre Focșani.
De la București până în Satul Banului sunt 94 km pe DN1 sau 106 km pe A3, aproximativ o oră și jumătate de mers. Puteţi ajunge cu maşina sau cu trenul până la Câmpina sau Ploieşti și apoi cu maxi-taxi.
Comuna Măgureni este așezată în depresiunea Valea Proviței, deschisă spre sud-est și înconjurată de dealurile subcarpatice spre nord și de câmpia înaltă a Ploieștiului (360m) la sud.
Datorită poziționări sale (între dealuri), Măgureni a atras turiști din toată țara. Dar locul este vizitat și pentru izvoarele, pădurile, colinele și pajiștile sale și din împrejurimi. Și mai e ceva : Festivalul de muzică folk, Printre Măguri – muzică, sport și arte frumoase, organizat în fiecare an din 2015 încoace.
Pe aici au trecut și strămoșii noștri dacii, care au lăsat în urma lor cetăți, ale căror urme se mai pot vedea și astăzi. Pe dealurile ce separă Satul Banului de comuna Iedera se afla urmele unei așezări fortificate geto-dacice . Mai târziu, Drumul Mătăsii a traversat Satul Banului mergând spre Iedera, Runcu, Sibiu și apoi mai departe, către Viena.
Râpa Comorii
La șase km de Măgureni, pe un vârf de deal ce măsoară peste 600 metri în înălțime, Râpa Comorii oferă o amplă panoramă asupra Bucegilor, crucii de pe Caraiman, munților Baiului și părții superioare a Văii Proviței. Este reprezentativă pentru Măgureni, fiind cel mai vizitat punct turistic din zonă.
Râpa a fost principala sursă de piatră de var a satenilor. Numele ei nu provine de la vreo comoara descoperita aici, ci de la cantitatea mare de calcar extrasă, o comoara pentru sateni la vremea respectivă.
Satul Banului a fost atestat documentar pe la 1800, sub numele de cătunul Măgurenii Banului, conform surselor Primariei.
Tot de acolo aflăm că această denumire i-ar proveni de la numele unui stăpânitor local de pământuri sau de la un dregător ce avea funcția de „ban” al Olteniei, ce-și avea proprietatea aici.
O altă explicație privind toponomia satului ține de avuția localnicilor. Este știut faptul că prin rapiditatea cu care-și procurau prin muncă banii, locuitorii din Satul Banului erau cunoscuți încă de la așezarea lor în zonă drept cei mai avuți.
Pentru mai multe detalii vă invităm să vizionați filmul documentar « La noi în sus »