Și drumul lung începe cu cel scurt…
Ce găsim pe Via Muntenia? Poteci care iși fac loc printre văi și dealuri domoale, pe lângă păduri și râuri limpezi, podgorii și fânețe, sate și livezi, biserici și muzee, stâne și pensiuni. Și nu în ultimul rând, găsim oameni, care țin tradiția și care mai practică meserii demult uitate, cum ar fi olăritul sau fierăritul.
Ca orice drum, și acesta unește: călătorul cu natura, cultura și specificul local din cele șase județe pe unde trece : Buzău, Prahova, Dâmbovița, Vrancea, Vâlcea și Argeș.
Itinerariul și-l stabilește fiecare, după bunul plac și…condiția fizică. Sunt cărări scurte de câteva ore sau mai lungi, care se parcurg în zile. Cu bicicleta sau pe jos, cu ghid sau fără. Am gândit traseul ca o bifurcație, care începe în comuna Măgureni (Prahova), și care o ia la dreapta, cu Drumul lui Mihai Viteazu, aproximativ 230 km până la mănăstirea Cozia din Vâlcea și la stânga, cu Drumul doamnei Neaga, aproximativ 370 km, până la Focșani, în Vrancea.
Traseul se poate face pe vreme bună, dar și pe ceața, ploaie sau zăpadă.
În umă cu câțiva ani, am parcurs și noi, ca atâția alții, Camino de Santiago, prilej de meditație și de recăpătare a liniștii interioare. Ne-a plăcut atât de mult, că am mai fost o dată. Ne-am dori ca și Via Muntenia să unească oamenii, să-i ajute să lege prietenii, să descopere și să redescopere istoria și cultura locală, în peisaje de basm.
Trebuie să mergi la drum lung, după ce ai obosit, spune un proverb românesc. Întotdeauna este loc de ceva mai frumos și mai interesant, care să bucure inima și trupul, așa ca, nu vă opriți, chiar dacă ați obosit !