Obiective turistice

Slănic Prahova

În vreme ce în Salina Nouă se extrage în continuare sare, Salina Veche este deschisă publicului larg, fiind folosită ca loc de agrement. Aici, exploatarea s-a efectuat până în 1972 iar apoi fost destinată circuitului turistic și tratamentului medical sub supraveghere. În total, s-au extras aproximativ 3 milioane de metri cubi de sare din această mină.

Printre obiectivele turistice importante se numără Complexul Minier Unirea (salina Slănic), Muzeul Sării sau ștrandurile  Baia Baciului, Baia Verde și Baia Roșie. Dealurile din jurul stațiunii Slănic Prahova  îmbie la plimbări ușore pentru descoperirea izvoarelor cu ape sulfatate, cloro-sodice și calcice –  Fântâna rece-Sub Cetate, Fântâna lui Dușman sau Fântâna Gogon. Aceasta din urmă este considerată a fi o fântână de leac, a cărei apă curăță petele de pe obraz.

Un alt traseu de 30 de minute duce spre pădurea de brazi, aflată pe dealul din apropierea Minei Unirea. De la această pădure se poate ajunge la Fântâna Rece.

Stațiune balneoclimaterică

Izvoarele cu apă minerală ce conține compuși ai calciului, clorului, sodiului, sulfului și lacurile cu concentrație mare de sare, precum Baia Baciului, Baia Rosie, Lacul Verde, sunt folosite la tratarea unor boli reumatismale, ginecologice,

Baia Baciului

respiratorii, dermatologice, vasculare și ale ale sistemului nervos periferic.

Vechea mină de sare Unirea a fost transformată în sanatoriu – la adâncimea de 210 m – pentru tratamentul bolilor respiratorii in microclimat de aer sărat. Stațiunea dispune de complex balnear, precum și de multe vile, pavilioane și case private pentru cazare.

Ștranduri

Baia Verde

Baia Baciului  este un monument al naturii, având un ștrand cu apă sărată cu adâncimea de 15 m, locuri de joacă pentru copii, restaurant tradițional românesc, o parcare de 100 de locuri. Lacul Baia Baciului, cel mai mare din stațiune, prezintă diferențieri ale gradului de mineralizare a apei de la suprafață către adâncime, o mineralizare mai concentrată începând de la 2 m către profunzime.

Totodată lacul Baia Baciului are un strat de nămol cu o grosime maximă de 1,30 m. Compoziția chimică a nămolului cuprinde substanțe minerale, precum și cantități reduse de substanțe organice.

Pe marginea lacurilor de la Baia Baciului, Baia Verde și Baia Roșie sunt amenajate plaje pentru helioterapie.

Salina

În salina veche sunt amenajate două saloane utilizate ca sanatoriu subteran la peste 200 m adâncime, cu 15 galerii. Accesul în salină se face cu microbuze, prin tuneluri înguste.

Sălile sunt uriașe, cu înălțimi de 70 de metri. În total sunt 14 săli de vizitat. În unele camere sunt expuse instrumentele folosite pentru extracția sării de-a lungul timpului sau chiar instrumentele folosite pentru salvarea minerilor când au avut loc prăbușiri ale minei în trecut. Mai sunt terenuri de tenis, volei, handbal,volei și un restaurant.

Se spune că aici este cel mai curat și mai sănătos aer din România: are temperatura constantă de 12 grade Celsius, umiditate de 50%, concentrație mare de aerosoli, lipsă totală a alergenilor și germenilor patologici.

Muzeul Sării din Slănic Prahova este găzduit în Casa Cămărășiei, clădire monument istoric construită la începutul secolului al XVIIl-lea pentru a servi drept  reședință funcționarului domnesc care se ocupa cu strângerea taxelor pe sare. Deschis în 2003, muzeul oferă vizitatorilor acces la colecția sa de documente şi reconstituiri privind istoria prelucrării sării la Slănic, de unelte şi utilaje, cristale de sare, planşe geologice, ilustraţii ale florei şi faunei din zonă . Într-una din încăperile de la etaj a fost reconstituit biroul funcționarului.

Din 15 martie 2018 Muzeul Sării şi-a îmbogăţit expoziţia permanentă cu o călătorie virtuală în minele de sare de la sfârşit de secol XVIII, care se face prin intemediul unor ochelari virtuali. Turiștii se așază într-un vagonet cu patru locuri, similar cu acela al minerilor de altădată, dar automatizat electronic, ”coboară”  într-o mină de sare printre mineri şi urmăresc cum este extrasă sarea, de la începuturi, până la metodele moderne de astăzi, în timp ce sunt mişcaţi de vehiculul care merge pe şine, pe drumul şerpuit şi plin de surprize şi efecte speciale. Este o experienţă intensă, unică într-un muzeu din România. Călătoria virtuală durează puţin peste patru minute. Pe lângă informaţiile despre sare, sunt prezentate unelte şi materiale folosite în extragerea acesteia.

Surse: Ghid Turistic România

Muzee și colecții din România